Teajam

IMG_2608

Of ik een masterclass wil geven over thee zetten. Zeker, maar al snel denk ik: wie ben ik om dat te zeggen? Er is geen goed of fout. Hoe het hoort, bestaat niet in thee. Dus ja: hoe leg je dan uit hoe het moet? Een paar jaar geleden deed deze situatie met de master class zich voor. Op het allerlaatste moment besluit ik om samen met de deelnemers op zoek te gaan naar het antwoord. Beter dan dat ik mijn waarheid vertel. In de zaal kijken honderd paar ogen me vol verwachting aan. Ik pak de microfoon: de masterclass begint zo. Momentje.

 

Drugslab

Ik ren naar mijn bestelbus die tot de nok gevuld is met theespullen: waterkokers, timers, weegschalen, potten, kopjes. Een compleet drugslab. Ik zet mijn theeraad op een grote tafel naast de zaal waar die honderd man ongeduldig zit te wachten. Snel stap ik terug achter de microfoon: ‘Jullie vragen je af hoe je thee moet zetten. Het antwoord is simpel: ik weet het ook niet, geen idee.’ Ik zie verbazing en lichte irritatie: er zou toch een expert komen? ‘Het is een vraag die hopelijk nooit kan worden beantwoord en dat is ook niet het doel. Dus, dames en heren, loopt u mee? We gaan het antwoord samen zoeken!’

Flessen gooien

De mensen kijken elkaar vertwijfeld aan: bedoelt ze dat we geen masterclass krijgen? Zegt ze nu dat ze het zelf ook niet eens weet? Dat wij thee moeten maken? De jasjes worden dichtgeknoopt en de rokjes gladgestreken. Op naar de lange tafel: daar gaan we. Ik pak een fles bronwater en gooi die met een grote zwaai naar een dame aan de andere kant van de tafel. Het ijs is gebroken en we zijn los. In een mum van tijd staan mensen heftig met elkaar te discussiëren over waterkwaliteit, smaak, zetmethodes en temperaturen. De een oppert een stelling, de ander onderzoekt die meteen. Wat een dynamiek! Ik zie Chinese potjes gevuld met Japanse thee langskomen, ijstheekannen met warme oolong thee en tientallen gevulde kopjes om te proeven. Een grote chaos, een heerlijke chaos. Het lijkt wel een jam, net tientallen muziekanten die aan het jammen zijn, maar dan met thee,  Ja! Dit is een Teajam.

Altijd Tea Jam

Op die dag heb ik besloten: waar ik ook kom om thee te kopen, te verkopen of te drinken, overal is het een Tea Jam. Net als in de muziekwereld levert een jamsessie een muzikant nieuwe ervaringen, energie en tunes op. Iedereen neemt zijn of haar instrument mee, luistert en speelt met elkaar. Je ziet dat barista’s dit overnemen en steeds vaker kennis delen door erop los te ‘jammen’. Dit is precies wat de theewereld ook nodig heeft. Samen thee bereiden is ervaring delen, oplossingen bedenken, vragen stellen en onderzoeken. Bij een Tea Jam is het merk niet belangrijk, de smaak staat voorop net als de weg er naar toe. Ook ervaring speelt geen rol. Alle tools, thee en andere dingen die je mee wil brengen zijn welkom!

Inmiddels jamden we op heel wat plekken! Zo waren we te gast bij De Superette in Gent, in London bij coffeeroaster Climpson & sons, zetten we thee bij Lebkov in Amsterdam en schaafden we aan theerecepten bij de jongens van Koffieleute in Utrecht. We jamden de voegen van de NDSM-werf er al twee keer uit tijdens het Amsterdam Coffee Festival en rockten meerdere keren ons eigen tentje Crusio in Bergen op Zoom. Theezetters, drinkers, baristi en chefs bij elkaar aan de jam. Epic!

Dit jaar gaan we lekker door met onze Tea Jams. Mee doen? Volg het op www.teajam.nl of @kionamalinka!