Kombucha

Kombucha is een drank die ontstaat uit fermentatie van gezoete thee, door toevoeging van Lactobacil- en gistculturen. Dit ‘levend’ membraan noemt men ook wel een Scoby. Met een Scoby kun je dus vanaf nu thee gaan fermenteren. Elke week groeit de Scoby en komt er een laagje bij, en dus groter en groter. Je kan deze zelfs gaan verdelen over verschillende potten of aan iemand geven die ook Kombucha wil maken. Mail voor een eigen scoby of vragen hierover naar zwam@crusiothee.com 

Tijdens een bezoek aan Japan vorig jaar zag ik overal Soda Bar’s waar ze gefermenteerde dranken serveren. Vaak op basis van thee. En lekker vond ik dat! Ook wordt het veel gebruikt als basis om voedsel in te maken of als smaakmaker in gerechten. In de alternatieve geneeswereld wordt Kombucha geroemd omdat het tjokvol pro-biotica en andere werkzame stoffen zit. Nog een voordeel, doordat de Scoby suikers ‘opeet’ bevat het eindresultaat geen of zeer weinig suiker.

Uiteraard ben ik ook zelf aan de slag gegaan. Na maandenlang experimenteren met allerlei potten en pannen in mijn eigen keuken, heb ik heel wat Scoby’s opgekweekt en recepturen getest.
 

Bestel hier een startpakket voor thuis !

RECEPT KIONA’S KOMBUCHA

Dit heb je nodig voor 1 liter Kombucha:

  • een pan
  • glazen pot van min. 1 liter
  • papieren servet of 
luchtdoorlatende keukendoek
  • een elastiekje
  • houten roerlepel
  • theezeef of Teamaker
  • thermometer
  • 17 gram zwarte, groene of witte Crusio Thee
  • 1 Liter Spa blauw of gefilterd water
  • 70 gram rietsuiker
• 10% Kombucha OF natuurazijn
  • voor de eerste brew : 1 Crusio Kombucha-Scoby

Bereiding:

1 Breng het water aan de kook in een pan, voeg de thee toe en laat dit een paar seconden meekoken. Zet het vuur af en laat de thee 10 minuten trekken.

2 Zeef de thee. Voeg vervolgens de suiker toe en roer deze goed door tot ze volledig is opgelost. Laat de thee verder af koelen tot minder dan 30 graden.

3 Giet de afgekoelde thee in de glazen pot, en voeg ook 10% Kombucha (of natuurazijn) en de Scoby toe. Dek de pot af met een doek of papieren servet en zet vast met een elastiekje.

4 Zet de pot op een donkere plek. Zorg dat de temperatuur in de pot ca. 23°- 28° Celsius is. (bij mij staat hij in de winter bij de verwarming). Laat de pot 10 tot 14 dagen rustig staan. Hoe langer je de Kombucha laat staan, hoe zuurder ze wordt. Let op: Vermijd vochtige plaatsen en ruimtes waar gerookt wordt want dan kan de Scoby dood gaan.

5 Na 10 tot 14 dagen is de Kombucha klaar! Eventueel kan je deze drank helder maken door een papieren filter te zeven maar dit hoeft niet. Bewaar in de koelkast. Zo kun je het ongeveer een week bewaren. Let op dat je 10% van de drank weer nodig hebt voor je volgende batch. Bewaar de Scoby als je even niet fermenteert altijd in een restje van de kombucha, anders gaat deze dood.

Wil je delen hoe je Scoby er na een tijdje uitziet gebruik dan #Crusiokombucha!