Het werk van een thee inkoper

Als ik op reis ben proef ik me natuurlijk helemaal suf aan thee. Bij elke boer waar ik aanklop of terecht kom kan er een hele berg geproefd worden en al snel kies ik dan een paar soorten uit die ik dan laat invliegen om in het assortiment op te nemen. Ik koop nu thee en kruiden uit ongeveer 14 landen. En je kan je voorstellen, elke keer als er een oogst is ergens op de wereld ben ik er het liefste zelf bij.

Maar meteen als ik dit nu typ realiseer ik me, dat is onmogelijk! Zoveel oogsten, zoveel landen, zoveel boeren, niet aan te beginnen! Maar hoe zoek ik nu thee uit voor Crusio Thee als ik niet op reis ben? De boeren die ik persoonlijk heb ontmoet hebben in de dagen dat ik bij ze ben een goede indruk gekregen wat ik lekker vind en waar ik naar op zoek ben. Zo gedetailleerd mogelijk beschrijf ik aan ze wat ik wil, en wat ik zoek in een thee uit die regio. Zo leren we elkaar steeds beter kennen en leer ik over de mogelijkheden bij de boer en leert de boer over mijn smaak als thee inkoper.

Het jaar erop, als de nieuwe oogst weer van het veld komt, belt de boer mij op. Zo komt het in de eerste maanden van het voorjaar meer dan eens per dag voor dat ik met boeren op de speaker over de snelweg zoef. Ze brengen mij op de hoogte van de omstandigheden op de velden. Is het weer goed dit jaar, heeft het veel geregend, is dat experiment met die nieuwe subsoort gelukt en loopt alles zoals gepland? Dan vraag ik hem aan de hand van die informatie mij samples van specifieke oogstdagen te sturen. Dit zijn dus per dag gesorteerde samples verpakt in kleine zakjes van ongeveer 100 gram die de boer met het vliegtuig naar mij opstuurt. Een paar dagen later is het al zover en brengt de postbode de samples.

Twee dagen in de week zijn de vaste proefdagen bij Crusio thee, en proef ik, afhankelijk van de oogsten, soms wel 100 samples op een dag. Fijn om even in gedachten terug te reizen naar die gave plek in Japan, of de beeldschone plantage in Nepal. De geuren zitten zo vergrendeld in mijn geheugen dat ik ogenblikkelijk weer terug ben en de thee met veel plezier slurp totdat ik een keuze heb kunnen maken. Meestal is het niet eens zo moeilijk. De boer weet in veel gevallen namelijk al best wel goed wat ik wil, alleen soms slaat de twijfel toe. Dan komt het sample later in de week weer op de proeftafel en proef ik opnieuw.

Er zijn jaren bij dat het weer tegen zit in een bepaalde regio en ik alle samples van die boer afkeur. Het is dus niet gegarandeerd dat een boer bij ons de thee kan verkopen. Het kan wel zijn dat de tweede oogst ineens heel erg verrassend is en die alsnog in het assortiment komt. Zo kan het dus tijdens elke proefsessie anders zijn en elke keer is het weer spannend wat er tussen zit. De thee wordt altijd blind geproefd. Het is namelijk nog al verleidelijk om de thee van die ultra schattige boer in Taiwan waar je avonden lang mee hebt staan zingen in een karaoke bar automatisch lekkerder te vinden door het gevoel wat je erbij hebt. Vandaar dat alles blind geproefd word. En gelukkig zat ook dit jaar de boer met de voorliefde voor karaoke weer bij de theesoorten die ik heb geselecteerd šŸ˜‰