China 2014 – De theemeester

Ik ben nog steeds in China, en sta in een fabriek waar ik net thee heb verwerkt na de pluk. Bijzonder is dat er voor de deur, op de stoep een theetafel staat. Iedereen die wil kopen kan hier al wat proeven. Ben je een serieuze klant, dan mag je naar een speciale ruimte boven om te proeven. En zoals ik dit in de boeken heb gelezen, is er een theemeester. De man met de meeste ervaring. Altijd aan het kijken: is de thee al klaar? Kan er geplukt worden? Moet de thee nog wat langer in de oven?  Deze man stuurt een aantal mannen aan. Vrij lichamelijk werk, veel bladeren van de ene plek naar de andere verplaatsen. En allemaal tamelijk snel, maar secuur.

“China 2014 – De theemeester” verder lezen

Levend theemuseum

DSC_0004 kopieHet Chinese dorpje Xiamen is voor Da Hong Pao-thee wat Gouda is voor Goudse kaas. Hier liggen de diepgewortelde roots van deze geurige oolong. Via de rivier die door dit gehucht stroomt, wordt al 26 generaties lang Da Hong Pao door China verspreid. Vandaag mag ik een kijkje nemen in dit eeuwenoude bedevaartsoord voor theegekken om te zien hoe de Da Hong Pao gemaakt wordt. Het is een wonderlijke schouwspel. Ik zou willen dat je met me mee kon wandelen door de smalle straatjes. Dan zou je zien dat de tijd amper vat heeft gehad op het dorp. Xiamen oogt als een zorgvuldig gestileerd decor voor een dromerige film. Overal waar je kijkt, zie je prachtig antiek houtsnijwerk. Op voordeuren, op gevels, aan de wanden van woonhuizen. Net een museum. Ik ben verliefd.

“Levend theemuseum” verder lezen

China 2014 – Theefamilie

Op reis. De thee achterna. Prachtig voordeel aan mijn vak en het product waar ik elke dag mee mag werken, Thee. De samenwerking die ik kan opzoeken met verschillende landen en boeren op allerlei plantages in alle uithoeken van de wereld. Landen zoals Sri Lanka, India, Taiwan, Nepal en meer dan 70 andere thee producerende landen, met ieder hun eigen theesoorten, bereidingswijze, verwerkingsmethodes, smaakprofielen en culturen. Zo reisde ik in het voorjaar van 2014 midden in de oogsttijd naar China en Japan om daar de boeren te ontmoeten en de lekkerste thee te zoeken en hopelijk ook te vinden. In dit blog neem ik iedereen mee op reis. Laat ik je zien hoe ik de thee zag, daar ver weg, deel ik mijn mooie thee ervaringen.

Net zoals deze thee reizen is thee zetten ook een reis. Een reis van oneindig veel bevindingen, inzichten en vooral oneindig veel lekkere thee.

“China 2014 – Theefamilie” verder lezen

Meesterproevers

Ik prijs me gelukkig met een van de mooiste banen ter wereld. Als theesommelier mag ik hele dagen thee zetten, anderen inspireren, IMG_6862waanzinnige reizen maken naar plantages en met chef-koks brainstormen over thee-spijscombinaties. Sinds kort heb ik een eigen theemerk, Crusio Thee. Daarin kan ik me compleet uitleven. Het leukste vind ik het selecteren van de theeblaadjes. Die bestel ik rechtstreeks bij de boer.

 

“Meesterproevers” verder lezen

Verstopt cadeautje

Als theesommelier en barista heb je iets bijzonders in handen. theecompoCrusioTJe kunt iemand een smaakervaring bezorgen die zo inslaat dat het kippenvel over z’n lijf giert. Dat overkwam me tijdens een bezoek aan een ijsbeurs in Rimini. Verscholen tussen de snelle Italiaanse ijsmannen in maatpak stond een heel bescheiden Japanse theemeester. De aandacht en rust waarmee hij thee zette vond ik intimiderend.

“Verstopt cadeautje” verder lezen

Drugsthee

comboclose-CrusioTHet is laat. Ik zit in de auto en ben van een theebeurs op weg naar huis. Ik vecht tegen de slaap; het was een lange dag. Nog een klein stukje maar. Nee toch, politiecontrole.
En een grote ook. Zo eentje waar een volledige snelwegparkeerplaats vol staat met materieel. Tientallen gele reflectorjassen lopen rond. Ik word daar toch altijd een beetje zenuwachtig van, ook al heb ik nul komma nul reden om me zorgen te maken.
Een agent nadert. “Mevrouw, een goedenavond. Politiecontrole. Mogen we even in uw auto kijken?”

“Drugsthee” verder lezen