Nieuwe Oogst feest!!

Blog nieuw oogst feest kopie

Het is een druilerige dag ik zit in een ietwat saaie meeting.

Mijn telefoon trilt, mijn blik valt op het scherm en zie het nummer! Nepal!

 

 

Sinds ik een thee merk heb krijg ik telefoontjes uit de meest verre oorden. Elke keer nieuwe landcodes, maar deze keer herken ik het nummer. Het is van mijn theeboer uit Nepal. Nog maar net een jaar geleden stond ik naast hem, naar de theebladeren en theevelden te staren en nu belt hij mij! Ik excuseer me even van de meeting en neem snel op terwijl ik naar de gang loop, zeg ik; hai! This is Kiona speaking! En de andere kant van de lijn hoor ik de boer. Wat is het fijn om zijn stem te horen. Hij klinkt heel enthousiast en vertelt mij dat het vandaag de aller-eerste oogstdag van het jaar is.

Nu heb ik dat een paar keer meegemaakt in verschillende landen maar dat is werkelijk een groot feest. De winter is uit de lucht, de lente is daar. Soms is het dagen wachten op het juiste weer en de juiste condities om de verse thee topjes te oogsten. Vandaag is het die speciale dag in Nepal en ik droom weer even weg. De stilte, de geuren, de mensen en het eten. Zucht. BAM, de deur van de zaal zwaait open en de meeting is even gepauzeerd. Shit, ik moet terug.

Ik vraag de boer of wij de allereerste oogst opbrengst mogen kopen dit jaar. Spannende vraag, dat is best een eer namelijk. Hij lacht, ik duim, hij zegt waarom denk je dat ik je bel vandaag! Ik zeg snel dag, maak een blij sprongetje in de lucht en sprint terug naar mijn meeting. Dit is nu drie weken geleden. De thee is razendsnel ingevlogen en door ons ingepakt. Ready to order!!

Japanse Pottenbakker!

Vandaag is de dag dat ik een eigen Japanse theepot maken mag!

Blog Pottenbakker

Mijn theemeester en ik rijden door de Japanse bergen onderweg naar Pottery town. De echte naam van dit dorp wordt niet mij duidelijk, ze noemen het allemaal Pottery town. En als we door de straten rijden snap ik die naam meteen, werkelijk iedereen is hier een pottenbakker.

Read more

Een ode aan de sommelier

Wijn 2Gisteravond zat ik heerlijk te eten in een goed restaurant. Een zaak waar ik graag kom. Telkens kan ik me helemaal mee laten slepen bij de verhalen van de sommelier. Deze vent, man, wat kan hij vertellen.

Niet alleen over de smaak maar hij houdt maar niet op over de combinaties met de gerechten en het mondgevoel van de verschillende glazen wijn. Telkens als hij richting onze tafel komt, merk ik aan mezelf, ik recht mijn rug, ogen wijd open, en ben weer helemaal klaar voor de volgende vlaag inspiratie en anekdotes over de boer!

Read more

Hallo Japanse Bamboe Man!

Matcha klopper

Ik zit in de auto in Uji, Japan. Naast mij mijn theemeester waar ik al een week bij in de leer ben. Vandaag gaan we het hebben over de chasen. Dat is een soort kwast waar je Japanse poederthee genaamd matcha mee opklopt. Elke dag leer ik hier een stukje van de puzzel die belangrijk is om een goede theezetter te worden. Het valt nog niet mee, alles hier in Japan is voor een reden en vreselijk precies. Ik hou er van, maar man, wat is het opletten geblazen!

Read more

Teajam!

IMG_2608

Of ik een masterclass wil geven over thee zetten. Zeker, maar al snel denk ik: wie ben ik om dat te zeggen? Er is geen goed of fout. Hoe het hoort, bestaat niet in thee. Dus ja: hoe leg je dan uit hoe het moet? Een paar jaar geleden deed deze situatie met de master class zich voor. Op het allerlaatste moment besluit ik om samen met de deelnemers op zoek te gaan naar het antwoord. Beter dan dat ik mijn waarheid vertel. In de zaal kijken honderd paar ogen me vol verwachting aan. Ik pak de microfoon: de masterclass begint zo. Momentje.

 

Read more

Sociale thee

IMG_1597Ik ben in Nepal. In een knalroze hotelkamer. Om 6 uur klopt er iemand op mijn deur. Tea, madam. Haha. De eigenaar staat met een vers kopje thee voor de deur. Lief, wel vroeg maar wel heel lief. Lekker rustig wakker worden terwijl ik warme verse thee drink. De hoteleigenaar heeft zijn eigen theeplantage dus dit komt recht van de bron! Heerlijk. Vandaag ga ik er weer op uit dus na een koude douche (man, deze went niet, vooral als je haar aan het wassen bent, lijken je hersenen gewoon uit te gaan van onderkoeling) eet ik lekker een omelet met boterhammen voordat ik weer op pad ga.

Read more

Theekampioenen

crusio’s-kiona-wint-dutch-tea-championship-2011-1322Theekampioenen

“Een Nederlands Kampioenschap voor wat?”, vraagt mijn taxichauffeur vol verbazing. “Voor thee? En wat moet je dan allemaal kunnen?” Ik kom net terug van het NK thee zetten op de Horecava. Drie jaar geleden won ik deze wedstrijd. Vandaag zat ik aan de jurytafel. “Heel goed thee zetten”, antwoord ik droog. “En dat is echt retemoeilijk”, verzeker ik de chauffeur.

Read more

Handelsmores

 

Direct trade is een term die je steeds vaker achterop de verpakkingen van koffie en thee tegenkomt. Ook onze Crusio Thee kopen we zoveel mogelijk direct bij de boer in. Het klinkt zo simpel, maar om het voor elkaar te krijgen, verdrink je soms in de handelsvoorschriften en lokale gebruiken. Op het moment van schrijven bereid ik een theereis voor naar India, Nepal en Taiwan. Vooraf verslijt ik reisboeken en cultuurgidsen over die landen. Je moet de mores leren kennen om handel te drijven.

Read more

Het Jeep avontuur

IMG_1556Ik heb heerlijk geslapen. Grappig is dat toch, dit bed is zoveel beter dan in Katmandu, maar nog steeds verschrikkelijk. Toch kom ik heerlijk uitgerust en gelukkig mijn bed uit. Haha. Ik loop naar beneden waar ik thee en een gebakken ei bestel, met dit uitzicht over de plantage nuttig ik mijn heerlijke ontbijt. Na lekker wat gewerkt te hebben op mijn laptop komt mijn gids binnen. We gaan eerst naar de plantage en de fabriek hier aan de voet van het hotel. Zo grappig dat je het hotel uitloopt en meteen op de velden staat.

Read more

Nepal, wat ben je mooi!

IMG_1528We stappen in het vliegtuig eh, meer soort horizontale helikopter en we vertrekken. Al snel merk ik dat
het uitzicht geweldig is. Vooral aan de andere kant van het vliegtuigje. Waar ik dus niet zit. Ik leun een beetje om het te zien maar best lastig in een wiebelig vliegkistje. Een wat oudere man die aan de andere kant van het raam zit wenkt mij. Hij wil dat ik op zijn plek ga zitten. Ik doe ongeveer een seconde bescheiden en schud met mijn hoofd maar daarna zeg ik namasté en vlieg als de wiedeweerga naar zijn stoel. Wat ik zie is niet met woorden te omschrijven. We vliegen langs de gebergtes van Nepal. De toppen zijn bedekt met sneeuw en wat ziet het er hier geweldig uit. Jezus. Ik zucht. Ik kan het gewoon niet geloven zo mooi.

Read more

Theepudding en de mooiste plek op aarde

taiwan Kiona

We rijden naar het centrum en dit blijkt een hele mooie oude stad te zijn. We gaan lekker op een soort foodmarket plein eten, lekker lokaal en het smaakt heerlijk. Daarna nog een vleugje cultuur meepakken door een tempel te bezoeken. Wel mooi om te zien hoe open iedereen is om geloof te delen. Je kan aan verschillende goden vragen stellen door een soort van blokjes te gooien en een nummer te kiezen, dan komt er een antwoord uit op je vraag. Handig. En je hebt heel wat goden, ook een god der examens. Als je examen moet doen ga je aan die god vragen of je het asjeblieft mag halen. Wauw! Handig, nooit meer leren! De tempel ziet er prachtig uit, mooie kleuren en vormen. 

Read more

Dag thee! Tot in Nederland!

DSC00702Met een mega pakket sta ik te wachten in de lobby op mijn gids. Deze spullen gaan al vast die kant op en zullen hopelijk zelfs eerder aankomen dan dat ik zelf thuis ben. Ik laat gewoon het liefst alles invliegen omdat het beste is voor de kwaliteit. Als het twee maanden op een schip moet liggen weet ik niet hoe het aankomt in Nederland dus beter wat hogere kosten om de kwaliteit te bewaken. Maar vandaag is het nog onderzoektijd naar de laagste prijzen en mogelijkheden. Ik maak nog een foto van mijn pakket! Tot in Nederland!

Read more

Karaoke thee!

Wakker worden op een theeplantage valt wel in te delen in de categorie: Niet met woorden te beschrijven. Wat een ervaring! Ik kijk uit over de toppen van de bergen, overal thee en de zon schijnt al flink. Ik hoor dat mijn gids en driver al uit bed zijn en weer als twee bezige bijen alles aan het regelen zijn. Ik loop naar beneden en in de zon staat een tafel gedekt met warm ontbijt. Gestoomd brood met bamboe vulling, warme beker sojamelk en een pannenkoek met lente ui en omelet erin. Is net vers bezorgd. Men, lekker. En honger! Ik eet alles gul
zig op en pak mijn spullen bij elkaar.  

Read more

Lieve boer, mag ik je thee?

IMG_0536We gaan op roadtrip! Een hele tour richting Alishan. Ik ben erg nieuwsgierig en stap in de auto bij Driver. Ik richt de achterbank in aangezien ik daar de komende dagen ga verblijven . We moeten namelijk uren en uren rijden en ik heb heel wat werk te doen. Ik klap mijn laptop open en kijk om me heen. Men, ik ben aan het werk en ondertussen word ik naar de plantage in de bergen van Taiwan gereden. I am oke. Ik vergeet tijdens het typen niet om me heen te kijken want wauw, what a view!

Read more

Bloemetjes in mijn thee

osmantusMijn gids staat precies op tijd voor het hotel om naar een thee restaurant te gaan. Het is leuk om te zien hoe thee hier door het leven zit verweven. Thee wordt gedronken, mee gekookt, en er worden ceremonies mee gehouden, kortom in alles zit het.

Het is zaterdag dus het restaurant zit vol met families die gezellig zitten te eten. We eten weer hele bergen groente en noodles. De driver zit echt te pushen dat ik meer naar binnen moet werken. Ik vraag aan mijn gids waarom ze dat doet. Driver heeft een duidelijke mening over mijn postuur, veel te mager. Ze heeft als doel mij in een week tijd op streefgewicht te krijgen. Ze knijpt ook de hele tijd in mijn armen. Te dun en geen spieren zegt ze. Haha. Dus. Heb ik weer. Ik dacht dat ze hier allemaal graat mager waren maar dat valt dus tegen.

Read more

Een buiging van een theemeester

IMG_0181Met kriebels in mijn buik sta ik onder de douche. Ik ga op pad. Met mijn gids hier in Taiwan. Haar contact heb ik via mijn contact in Tokio. Er begint een groot web van thee dames en heren te ontstaan die allemaal thee willen delen en mijn guides zijn in deze grote wereld. Een week neem ik de tijd om de verschillende soorten thee van Taiwan te ontdekken, er alles over te leren uit eerste hand maar vooral ook nieuwe theeboeren te vinden die het assortiment voor Crusio thee kunnen aanvullen. De nieuwe oogst rolt nu van de plantages dus mijn timing is perfect.

Read more

Made in Taiwan

fotoblog made in taiwanMen. Op reis. Wat is dat toch altijd weer spannend. Grenzen verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik ben gisterenavond aangekomen en zit in de lobby van mijn hotel. Zelfs als je zoveel reist vergeet je altijd weer dingen van reizen. Grappig, ik kwam aan en herinnerde toen pas de geuren die zo anders zijn dan thuis. Kruidig maar ook natte sokken geuren komen je tegemoet zodra je dat vliegtuig uitstapt. Mensen zeggen wel eens de knop omzetten maar dat moet je ook echt doen. Go with the flow vanaf het moment dat je in een ander land aankomt.

Read more

Ik ga op Theereis en neem mee..

Het is bijna zover. In mijn huiskamer thuis staat al een steeds groter groeiende stapel dingen die ik mee wil nemen op reis. Over een week vlieg ik naar Taiwan, Nepal en India om thee te zoeken. En ik zeg zoeken, maar zo voelt het ook echt. Vorig jaar weet ik nog goed dat ik ook rond deze tijd mijn tas pakte om thee te gaan halen in Japan en China. Een avontuur wat nog steeds invloed heeft op de dingen die ik doe en de manier waarop ik dit doe.

Read more

Thee maker. Tea maker.

Tea maker!

Hoe maak je thee? Dat is denk ik wel de meest gestelde vraag aan een thee sommelier. Ik weet deels het antwoord. Het is makkelijk en moeilijk tegelijk. Aan de ene kant is het een kwestie van water en thee combineren en zeven en je hebt thee gezet. Klinkt best makkelijk. Andere kant is, hoe lang laat je het trekken, hoeveel thee moet ik gebruiken, welke smaken wil ik onttrekken aan het blad en hoe warm moet het water dan zijn in welke zetmethode. Wow, dat klinkt dan toch best wel weer ingewikkeld.

Feit is, iedereen kan het. Je kan het vergelijken met een cake bakken. Zolang je het recept volgt en goed oplet kan er niets mis gaan. De oven op een goede temperatuur, de grammen bloem afwegen op een weegschaal en vergeet de kookwekker niet! Uiteindelijk gaat het lekker geuren en kan je de cake zien verkleuren en veranderen. Wat we allemaal wel weten is dat als het beslag nog vloeibaar is, deze nog niet gaar is, en hij nog wat langer moet. Nu terug naar de thee. Dat is heel erg vergelijkbaar met een cake bakken. Je hebt een recept. Die maak ik. Het recept maak ik aan de hand van wat ik uit de thee welke smaken ik wil ontdekken maar ook wat ik van de boer heb geleerd die de thee heeft verbouwd. Omdat ik direct bij de boer de thee inkoop, leer ik een hele boel over die thee. Niet alleen hoe deze groeit en hoe deze wordt geoogst en bewerkt maar ook men hem daar het allerlekkerste zet. Deze inzichten neem ik mee als ik zelf aan de slag ga om een recept te bedenken. Als de levering binnenkomt kijk ik naar blaadjes, geur, temperatuur van het water, wijze van opschenken, kan je hem meerdere keren opschenken en hoe smaakt hij als hij afkoelt. Nadat dat allemaal duidelijk is komt daar na een hoop testen een recept uit. Soms kan een tiende gram al een verschil maken in smaak dus volg ik elke keer het recept heel goed. Als ik voor mij de allerlekkerste smaken eruit heb gehaald, omschrijf ik deze. En ik wind er geen doekjes om, als de thee ruikt naar rucola of boterbloempjes, komt dat op de blikjes te staan waar de thee uiteindelijk door ons in wordt verpakt.

En nu waarin je thee zet? Thee heeft ultra veel ruimte nodig. Als we nog even terug gaan naar de cake als voorbeeld, als je die in een mini cake blik doet kan deze nooit uitzetten en lekker gaan smaken, dit is eigenlijk precies hetzelfde met theeblaadjes. Daarom is een thee ei of een thee zakje niet de allerbeste manier voor het zetten van een lekkere thee. Zelf vinden wij de Tea Maker een handige manier. De theebladeren kunnen goed ontvouwen, en als de thee klaar is kan je heel gemakkelijk de theebladeren eruit zeven door het op een glas of potje te zetten. Er zijn soorten thee die je vaker dan één keer kan opschenken en dan laat je gewoon opnieuw water op de blaadjes lopen. Na het theezetten gewoon in de vaatwasser of even uitspoelen met heet water en je kan weer opnieuw aan de slag. Natuurlijk heb ik geen enkele boer in Japan of China met een Tea maker gezien maar met mini aardewerken potjes en pannetjes. Ik heb thuis mijn hele keuken volstaan met allerlei methodes om thee te zetten. Om het beste van beide werelden samen te brengen kiezen we voor een handige zetmethode en een recept wat zo dicht mogelijk de oorsprong van de thee benaderd. Die combinatie moet er voor dat zowel de boer, de zetter, de drinker en ik erg trots kunnen zijn op de thee die uiteindelijk na het zetten in het kopje beland.

Zetten maar!

 

Overtuigingsdrang

Ik ben bij vrienden thuis voor een etentje als de bel gaat. theepot-CrusioTDirk, een vriend van de gastheer die ik alleen vaag ken, staat op de stoep en schuift aan voor een biertje. “Jij doet toch iets met koffie en thee?”, vraagt hij om het ijs te breken. “Ik lust geen koffie. Die rokerige mokkasmaken vind ik niet lekker. Thee drink ik soms. Eigenlijk heb ik niets met warme dranken, alleen met soep.” Hoe kan die gast dat nu zeggen? Hij scheert twee enorme productgroepen zonder aarzelen over één kam. Het is hetzelfde als iemand zegt: ik lust geen aardappelen. Maar in welke vorm dan niet? Puree, gekookt, gebakken, als frites? In de stilte tussen Dirks zinnen door hoor ik bij mezelf geluidjes van verbazing ontsnappen.

Read more