Nieuwe Oogst feest!!

Blog nieuw oogst feest kopie

Het is een druilerige dag ik zit in een ietwat saaie meeting.

Mijn telefoon trilt, mijn blik valt op het scherm en zie het nummer! Nepal!

 

 

Sinds ik een thee merk heb krijg ik telefoontjes uit de meest verre oorden. Elke keer nieuwe landcodes, maar deze keer herken ik het nummer. Het is van mijn theeboer uit Nepal. Nog maar net een jaar geleden stond ik naast hem, naar de theebladeren en theevelden te staren en nu belt hij mij! Ik excuseer me even van de meeting en neem snel op terwijl ik naar de gang loop, zeg ik; hai! This is Kiona speaking! En de andere kant van de lijn hoor ik de boer. Wat is het fijn om zijn stem te horen. Hij klinkt heel enthousiast en vertelt mij dat het vandaag de aller-eerste oogstdag van het jaar is.

Nu heb ik dat een paar keer meegemaakt in verschillende landen maar dat is werkelijk een groot feest. De winter is uit de lucht, de lente is daar. Soms is het dagen wachten op het juiste weer en de juiste condities om de verse thee topjes te oogsten. Vandaag is het die speciale dag in Nepal en ik droom weer even weg. De stilte, de geuren, de mensen en het eten. Zucht. BAM, de deur van de zaal zwaait open en de meeting is even gepauzeerd. Shit, ik moet terug.

Ik vraag de boer of wij de allereerste oogst opbrengst mogen kopen dit jaar. Spannende vraag, dat is best een eer namelijk. Hij lacht, ik duim, hij zegt waarom denk je dat ik je bel vandaag! Ik zeg snel dag, maak een blij sprongetje in de lucht en sprint terug naar mijn meeting. Dit is nu drie weken geleden. De thee is razendsnel ingevlogen en door ons ingepakt. Ready to order!!

Japanse Pottenbakker!

Vandaag is de dag dat ik een eigen Japanse theepot maken mag!

Blog Pottenbakker

Mijn theemeester en ik rijden door de Japanse bergen onderweg naar Pottery town. De echte naam van dit dorp wordt niet mij duidelijk, ze noemen het allemaal Pottery town. En als we door de straten rijden snap ik die naam meteen, werkelijk iedereen is hier een pottenbakker.

Read more

Een ode aan de sommelier

Wijn 2Gisteravond zat ik heerlijk te eten in een goed restaurant. Een zaak waar ik graag kom. Telkens kan ik me helemaal mee laten slepen bij de verhalen van de sommelier. Deze vent, man, wat kan hij vertellen.

Niet alleen over de smaak maar hij houdt maar niet op over de combinaties met de gerechten en het mondgevoel van de verschillende glazen wijn. Telkens als hij richting onze tafel komt, merk ik aan mezelf, ik recht mijn rug, ogen wijd open, en ben weer helemaal klaar voor de volgende vlaag inspiratie en anekdotes over de boer!

Read more

Hallo Japanse Bamboe Man!

Matcha klopper

Ik zit in de auto in Uji, Japan. Naast mij mijn theemeester waar ik al een week bij in de leer ben. Vandaag gaan we het hebben over de chasen. Dat is een soort kwast waar je Japanse poederthee genaamd matcha mee opklopt. Elke dag leer ik hier een stukje van de puzzel die belangrijk is om een goede theezetter te worden. Het valt nog niet mee, alles hier in Japan is voor een reden en vreselijk precies. Ik hou er van, maar man, wat is het opletten geblazen!

Read more

Teajam!

IMG_2608

Of ik een masterclass wil geven over thee zetten. Zeker, maar al snel denk ik: wie ben ik om dat te zeggen? Er is geen goed of fout. Hoe het hoort, bestaat niet in thee. Dus ja: hoe leg je dan uit hoe het moet? Een paar jaar geleden deed deze situatie met de master class zich voor. Op het allerlaatste moment besluit ik om samen met de deelnemers op zoek te gaan naar het antwoord. Beter dan dat ik mijn waarheid vertel. In de zaal kijken honderd paar ogen me vol verwachting aan. Ik pak de microfoon: de masterclass begint zo. Momentje.

 

Read more

Sociale thee

IMG_1597Ik ben in Nepal. In een knalroze hotelkamer. Om 6 uur klopt er iemand op mijn deur. Tea, madam. Haha. De eigenaar staat met een vers kopje thee voor de deur. Lief, wel vroeg maar wel heel lief. Lekker rustig wakker worden terwijl ik warme verse thee drink. De hoteleigenaar heeft zijn eigen theeplantage dus dit komt recht van de bron! Heerlijk. Vandaag ga ik er weer op uit dus na een koude douche (man, deze went niet, vooral als je haar aan het wassen bent, lijken je hersenen gewoon uit te gaan van onderkoeling) eet ik lekker een omelet met boterhammen voordat ik weer op pad ga.

Read more

Theekampioenen

crusio’s-kiona-wint-dutch-tea-championship-2011-1322Theekampioenen

“Een Nederlands Kampioenschap voor wat?”, vraagt mijn taxichauffeur vol verbazing. “Voor thee? En wat moet je dan allemaal kunnen?” Ik kom net terug van het NK thee zetten op de Horecava. Drie jaar geleden won ik deze wedstrijd. Vandaag zat ik aan de jurytafel. “Heel goed thee zetten”, antwoord ik droog. “En dat is echt retemoeilijk”, verzeker ik de chauffeur.

Read more

Handelsmores

 

Direct trade is een term die je steeds vaker achterop de verpakkingen van koffie en thee tegenkomt. Ook onze Crusio Thee kopen we zoveel mogelijk direct bij de boer in. Het klinkt zo simpel, maar om het voor elkaar te krijgen, verdrink je soms in de handelsvoorschriften en lokale gebruiken. Op het moment van schrijven bereid ik een theereis voor naar India, Nepal en Taiwan. Vooraf verslijt ik reisboeken en cultuurgidsen over die landen. Je moet de mores leren kennen om handel te drijven.

Read more